Облека која е невозможно да ја извалкате (видео) - Македонија Денес

Облека која е невозможно да ја извалкате (видео)

Опомена!!!

Флеките од сладолед, кечап или некој сос на бела маичка може да изгледаат навистина грозно. Но, тие наскоро можат да станат минато, благодарение на новиот изум во текстилната индустрија. Имено, создадена е облека која е невозможно да ја извалкате.

За што станува збор?

Облеката е направена со користењето на хидрофобна нано технологија, а не содржи никакви опасни хемикалии кои би можеле да предизвикаат непријатни реакции кај луѓето. Влакната се врзани на микроскопско ниво и ткаенината се состои и милијарди силиконски честички. Тој материјал место да ги впие течностите базирани на вода, едноставно ги одбива и течноста лесно се лизнува од маичката.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »