За време на овулацијата, жените потешко памтат! - Македонија Денес

За време на овулацијата, жените потешко памтат!

Опомена!!!

За време на овулацијата, жените се потешко се концентрираат, поради што и помнењето им е полошо. За ваквата состојба одговорен е естрогенот, женскиот хормон кој достигнува највисоко ниво во тој период.

За време на овулацијата, жените се потешко се концентрираат, поради што и помнењето им е полошо. За ваквата состојба одговорен е естрогенот, женскиот хормон кој достигнува највисоко ниво во тој период, тврдат истражувачите на Универзитетот Конкордија во американската држава Небраска.

Покрај тоа што е одговорен за репродуктивната способност на жените, естрогенот има и антиоксидативни својства кои влијаат на мозокот, спречувајќи појава на штетни процеси. За жал, со стареењето и приближувањето на менопаузата, концентрацијата физиолошки се намалува, па лесно може да се заклучи зошто припадничките на поубавиот пол во тој период и потешко памтат, велат научниците од Универзитетот Конкордија.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »