За опоравување на вашата душа и ум: Направете го животот поубав со овие 20 лесни задоволства! - Македонија Денес

За опоравување на вашата душа и ум: Направете го животот поубав со овие 20 лесни задоволства!

Опомена!!!

Бакнувањето ги стимулира нервните завршетоци на усните, предизвикувајќи лачење на допамин, невротрансмитер поврзан со чувството на задоволство во мозокот, тврдат научниците.

Гушкањето и допирање го покачуваат нивото на окситоцин, моќен хормон на “поврзување”, кој има многу позитивен ефект врз расположението и помага партнерите да се зближат повеќе.

Истражувањето, спроведено во Велика Британија на примерок од 2.000 луѓе, имало за цел да утврди кои се најчестите и најомилените мали задоволства на луѓето.

Освен емотивните, тука се, се разбира, и материјалните задоволства.

Врз основа на конечната анализа резултатите од истражувањето и процентот на застапеност на одредени задоволства меѓу испитаниците, научниците составиле листа од 20 едноставни животни задоволства на луѓето кои го прават животот поубав.

Таа изгледа вака:
1. Бакнување и галење
2. Смеење во друштво
3. Чиста постелнина
4. Галење на домашното милениче
5. Постигнување на договор
6. Добивање комплимент
7. Наоѓање пари
8. Среќавајте и / или разговар со стар пријател
9. Правење добри дела
10. Релаксација, лежење во недела
11. Пиење пијалок со пријател
12. Давање подароци
13. Мирис на свежо косена трева
14.Слабеење, односно знаење за бројот на изгубени килограми
15. Седење пред камин или околу камперски оган
16. Љубезност на непознат човек
17. Опуштање во топла бања
18. Утринската песна на птиците
19. Наоѓање на нешто што сте мислеле дека е изгубено
20. Одење боси по песок.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »