Време е за вистината- Запомнете, краткорочните диети ве прават подебели секој пат! - Македонија Денес

Време е за вистината- Запомнете, краткорочните диети ве прават подебели секој пат!

Опомена!!!

Ако се земе превид дека од ден на ден се повеќе расте бројот на жртви на медиумската кампања за „револуционерното“ нутриционистичко решение за дебелината, крајно време е да ја погледнеме вистината во очи и да кажеме како после секој круг на краткорочни диети, всушност стануваме се подебели.

Сржта на комплетниот проблем е во тоа што со драстичното намалување на внес на калории во организмот и исфрлувањето на одредени работи од исхраната, организмот се привикнува на функционирање со помалку „гориво“ и почнува потполно различно и штедливо да функционира.

Веднаш штом ќе се вратите на старата и вообичаена исхрана, организмот останува потполно шокиран со огромен број на калории, кои сега имаат поголем ефект. Така телото и понатаму користи новоразвиен начин на движење со помал број на калории, додека се останато остава како резерва во вид на масни наслаги.

Тоа е единствената права вистина, а кога ќе се постави логично прашање- „Кое е тогаш решението?“, тогаш веќе отвараме тема за здрава исхрана и паметен начин на одбирање на намирниците. Повеќето диети елиминираат одредени важни нутриенти од исхраната, но сепак во една вистински здрава диета, сите тие елементи треба да бидат дел од вашата чинија.

Значи, запомнете, единствениот вистински начин на слабеење е здрава и квалитетна диета, бавна но паметна. Ова го доведува телото на оптимално ниво, кое овозможуваа константно одржување на добро ниво на енергија, здравствена состојба, а после подолг период- идеална килажа, која не е така лесно да ја нарушите.

 

Намирница која мора да ја внесете во вашето мени- 10 причини кои ќе ве поттикнат да јадете овес!

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »