Во Египет пронајдена гробница стара 3.500 години?! - Македонија Денес

Во Египет пронајдена гробница стара 3.500 години?!

Опомена!!!

Во египетскиот град Луксору откриена е фараонска гробница на кралскиот златар кој живеел пред повеќе од 3.500 години, за време на владеењто на 18-тата династија.

Гробницата се наоѓа на западната обала на реката Нил, на гробиштата каде се погребани благородници и државни функционери. Министерот за антиквитети Калед ел Анани изјавил дека гробинацата не е во добра состојба, но дека во неа се најдени статуи на златарот и неговата сопруга, како и погребна маска. Во гробницата се наоѓаат мумии на Египќани кои живееле за време на 21 и 22 династија.

Единствена библиотека во светот која се наоѓа на граница на две држави!

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »