Цвекло докажано помага во лекување на ракот:Научниците дадоа упатство како да го користите! - Македонија Денес

Цвекло докажано помага во лекување на ракот:Научниците дадоа упатство како да го користите!

Опомена!!!

Фактот дека друга храна богата со железо нема ист ефект како цвекло ги наведе научниците да направат детални испитувања.

Цвекло одамна е познато како здрава и хранлива материја, но сега тоа е и повеќе од било кога! Научните докази продолжуваат да го подржуваат цвеклото како природен лек за ракот.

„Цвекло како хемотерапија“ е називот со кој оваа билка ја означуваат некои здравствени експерти. Научните истражувања откриваат неверојатни резултати кај пациентите со карцином кои се третирани со висока концентрација од свекло.

цвекло

Овој зеленчук е најпознат по црвената боја во различни облици, а со генерации се користи како здрав извор на железо, калиум, фосфор, калциум, магнезиум, сумпор, јод и одреден број  на минерали.

Научните докази откриваат антиканцерогена моќ на цвеклото

Една од најпознатите, често споменуваните студии кои се занимаваат со предностите на сокот од цвекло во борба против ракот, ја водел доктор Александар Ференци на Катедра за интерни болести во Унгарија, кон крајот на 1950 година. Користејќи ништо друго освен сирова, црвено цвекло, лекарот можел да забележи неверојатни резултати на подобрување кај пациентите заболени од рак. Децении подоцна, неговото студија повторно е објавена во Аustrаliаn Intеrnаtiоnаl Clinicаl Nutritiоn Rеviеw.

Во една студија, 50 – годишен маж кој боледува од тумор на белите дробови, бил третиран под надзор на доктор Ференциј. За само шест недели, туморот исчезнал, а по четири месеци, човекот вратил повеќе од 20 килограми.

цвекло

Во друга студија, пациентите кои боледуваат од рак на простата и рак на матка се примени во болница. Во времето на приемот имале ист број килограми. Човекот со рак на простат добил третман со цвекло, но докторот забележал дека пациентката со рак на матка не можела да го издржи третманот. Иако пациентот бил врзан за креветот со катетер, по месец дена катетерот е отстранет и тој набрзо почнал да оди и повторно да добива на тежина. Пациентката, меѓутоа, продолжила да губи на тежина. По само три месеци, постоела разлика во тежина од повеќе од 10 килограми.

Фактот дека друга храна богата со железо го нема истиот ефект може да значи дека тајната на антиканцерогената способност на цвеклото може да лежи во нејизната црвена боја. Доктор Ференеци, заедно со неговиот колега доктор С.Шмит, веруваат дека трагите од рубидијум и цезијум се од клучно значење.

цвекло

Тие исто така забележале дека човечкото тело може да го апсорбира железото од цвекло многу полесно од што тоа го прави од било која друга намирница богата со железо. Истражувачите се сомневаат дека постои еден вид на катализатори во коренот на цвеклото кои му помагаат на телото полесно да го искористи расположливото железо.

цвекло

Најдобар начин на конзумирање на цвекло во борба против ракот

Најголемата предност на сокот од цвекло во борба против ракот е дека не морате да се грижите за несакани ефекти од неговата употреба. Цвеклото е достапно во различни облици, иако правот од цвекло веројатно е најпопуларени може да се најде во продавници за здрава храна.

Се смета дека една лажица прав во 250 мл вода или сок секое утро може драматично да ја подобри отпорноста на организмот на рак. За оние кои боледуваат од некоја врста на рак се препорачува двојна или тројна доза секој ден. Само запомнете секогаш да  ја пиете напивката за време на оброкот, никогаш на празен стомак.

Од аптеката на баба: Пијалок за намалување на крвниот притисок(рецепт)

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »