Цел живот погрешно сте мереле притисок: Еве која рака треба да ја користите (фото) - Македонија Денес

Цел живот погрешно сте мереле притисок: Еве која рака треба да ја користите (фото)

Опомена!!!

Резултатите кои ги добиваме кога мериме крвен притисок, на докторите можат да им укажат на сериозни здравствени проблеми, а за нивната дијагноза да биде што попрецизна, од клучно значење е да ја користиме вистинската рака за време на мерењето на крвниот притисок.

Систолниот крвен притисок (горниот број) е поголем на левата рака поради тоа што таа е поблиску до срцевата комора која ја пумпа крвта и тоа е причината зошто тоa е притисокот кој ја создава срцевата реакција.

Дијастолниот крвен притисок (долниот број) го претставува преостанатиот / минимален притисок во крвните садови помеѓу отчукувањата на срцето. Овој број би требало да биде сличен на двете раце, бидејќи не е директен резултат на пумпањето на срцето.

Дијастолниот крвен притисок е поважен бидејќи го покажува притисокот во артериите кои срцето мора да ги испумпа за да исфрли крв. Ако е поголем, срцето е под голем притисок кога испумпува крв.

Исто така, левата рака се користи за мерење на крвниот притисок поради стандардизацијата и полесното следење на промената во крвниот притисок кој секогаш мора да се мери на ист начин и во исто време од денот.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »