Се надминаа самите себе: Јапонците имаат робот за погреби (видео) - Македонија Денес

Се надминаа самите себе: Јапонците имаат робот за погреби (видео)

Опомена!!!

Една јапонска компанија му даде нова улога на хуманоиден робот SoftBanka, наречен “Pepper”,а тоа е улога на будистички свештеник за водење на погребни обреди така што од сега за таа потреба наместо свештеник може да се изнајми робот.

На саемот на погребна индустрија “Life Ending Industry Expo” во Токио бил изложен робот кој пеел со компјутеризиран глас додека удирал во тапан.

Компанијата “Nissei Eco” направила софтвер за погреби за “Pepper”, робот кој го претставил на SoftBank Group Corp. 2014.

Јапонското население е се постаро и голем број будистички свештеници примаат помали финансиски поддршки од своите заедници така што некои од нив се присилени да бараат дополнителна работа, изјавил Michio Inamura, советник на компанијата “Nissei”.

Роботот за погреби би можел да „припомогне“ кога свештеникот не е достапен, смета тој.

Освен тоа, изнајмување на овој робот чини помалку од 50 000 јени (околу 380 евра) по погреб во споредба со повеќе од 240 000 јени (околу 1800 евра) колку што чини ангажирање на свештеник. Роботот се уште не добил понуди за работа.

Запознајте ја Софија- Робот кој изгледа, размислува, зборува и се шегува како луѓето (видео)

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »