Сака да се фотографира и да комуницира со локалните власти!Виртуелено момче робот стана граѓанин на Токио! (фото) - Македонија Денес

Сака да се фотографира и да комуницира со локалните власти!Виртуелено момче робот стана граѓанин на Токио! (фото)

Опомена!!!

Виртуелен робот кој изгледа како седумгодишно  момче и официјално добил статус на жител на една од централните општини во Токио.

Момче наречено Мираи, што значи иднина, не постои во реалниот живот, но вештачката интелигенција му дозволува преку текст да разговара со луѓето преку апликацијата LINE.

роботМодерниот кварт Шибуја одлучил на роботот под име Шибуја Мираи да му додели вистински идентитет, за прв пат во Јапонија,а веројатно и во светот.

робот

Покрај допишувањето, Мираи сака да слика и на интересен начин да ги менува селфи фотографиите кои му ги испраќаат неговите соговорници.

робот

Еден од општинските функционери навел дека Мираи може да и помогне на општината да биде попозната како и да им овозможи на жителите преку него да комуницираат со локалните власти.

(Twitter.com/NST_Online)

Запознајте ја Софија- Робот кој изгледа, размислува, зборува и се шегува како луѓето (видео)

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »