Принцезата Дајана постојано прекршувала едно исто кралско правило: Жена која имала душа! - Македонија Денес

Принцезата Дајана постојано прекршувала едно исто кралско правило: Жена која имала душа!

Опомена!!!

Ракавиците во кралските семејства се одраз на чистота и висок статус.

Принцезата Дајана остана своја и на сите службени должности таа сакаше да биде поблиску до граѓаните и да разговара со “обичните” луѓе.

Таа сакаше со нив да сподели блискост, поради што често го кршеше важното правило на протоколот на британското кралско семејство – носење ракавици.

Всушност, Дајана го отфрли кралскиот протокол и воопшто не носеше ракавици, бидејќи сакаше да има директен контакт со луѓето, кога се ракуваше со нив. Исто така, во еден момент, таа престана да носи шешири, објаснувајќи ја одлуката, со зборовите:

“Не можеш да прегрнеш дете кога носиш шешир.”

Во тоа време, не носењето ракавици била голема работа, бидејќи ракавиците се кралска традиција која укажува на статус и чистота.

Кога пак одела во посета на болни деца, принцезата Дајана носела облека со светли бои и весели дезени, за барем малку да ги расположи децата.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »