Приказната за два гулаби која објаснува се:Се чита за пола минута, а поуката останува вечно - Македонија Денес

Приказната за два гулаби која објаснува се:Се чита за пола минута, а поуката останува вечно

Опомена!!!

Размислете за оваа приказна!На која страна вие сакате да бидете?

Стоеле два гулаби на грана на едно дрво и гледале како крадци палат куќа на еден поштен човек.

Еден гулаб веднаш одлетал до реката, во неговото клунче зафатил колку што можел вода, па долетал до куќата и го полеал огинот. Продолжил тоа да го прави уште многу пати иако, поради фактот дека е толку мал, не било никакви ефекти врз пожарот.

Другиот гулаб мирно гледал и  кога му досадило долетал до неговиот пријател.

-Зошто тоа го правиш  кога нема смисла?Во твојот клун може да застане само една капка вода. Никогаш нема да го изгаснеш пожарот?“, прашал првиот гулаб.

-Можеби не можам да го изгасам огинот сам, но сакам да се знае на чија страна бев“, одговори гулабот и повторно одлета до реката.

Поучна приказна: Оној кој граба само за себе, никогаш нема да ја фати среќата!(читање 2 мин, мудрост засекогаш)

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »