Постапувајте правилно! Еве како строгите мајки влијаат врз развојот на децата! - Македонија Денес

Постапувајте правилно! Еве како строгите мајки влијаат врз развојот на децата!

Опомена!!!

Ако мислите дека вашите родители биле премногу строги кон вас, тие веројатно секојдневно мислеле на вашата иднина.

Многу луѓе пораснаа со строги родители кои правеле да се чувствуваат како да ги казнуваат цело време.

Иако е тешко да се поднесе постојано некакво барање од родителите, експертите велат дека таквите родители всушност подигаат повеќе успешни деца. Без разлика колку мислите дека вашето детство било тешко, еден ден ќе бидете благодарни на вашата мајка за ова.

Една професорка на Универзитетот во Есекс спроведе студија со повеќе од 15.000 деца на возраст од 13 до 14 години во период од шест години. Студијата покажа дека поуспешните луѓе имале мајки кои многу барале од нив.

Децата кои биле посигурни и со поголема самодоверба имале строги мајки со големи очекувања. Овие деца биле со поголема веројатност да завршат факултет и да добијат добра работа, без оглед на тоа колку нереално да звучи.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »