Половина свет го јаде, веднаш штом стане од кревет! Овој појадок го нарушува здравјето! - Македонија Денес

Половина свет го јаде, веднаш штом стане од кревет! Овој појадок го нарушува здравјето!

Опомена!!!

Појадокот е најважниот оброк за здравјето на организмот, а многумина кои мислат дека појадуваат здраво, прават голема грешка.

Доколку појадувате тост или житарици, ризикувате да го нарушите балансот на глукоза и инсулин во организмот. Секој појадок треба да содржи најмалку 20 грама протеини, а наведениот оброк не ги задоволува потребите на организмот до ручек.

Нутриционистите предупредуваат дека појадокот по осум часот наутро значително го успорува метаболизмот, а популарното смути кое го конзумираат луѓето од целиот свет е вистински шеќерен шок за телото наутро.

Појадокот кој го чува здравјето треба да биде протеинска бомба составена од јајца, грав или сирење. Меѓутоа, ако сакате житарици, одлучете се за овесни снегулки кои се здрава замена. Избегнувајте мусли, бидејќи содржат многу шеќер.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »