Ова го има само во Русија: Живеат во барака, се греат на „битикоини“ и уште заработуваат (видео) - Македонија Денес

Ова го има само во Русија: Живеат во барака, се греат на „битикоини“ и уште заработуваат (видео)

Опомена!!!

Една барка  во секогаш студениот Сибир има револуционерен начин на греење – битикоини.

Процесот на рударењето на виртуелната валута бара големи количества електрична енергија како и доста моќни процесори кои во текот на работат значително се загреваат.

Така претприемачите побарале место со евтина струја и ниски температури.

Во близина на оваа барака се наоѓаат две големи електрани. Топлината која ја даваат процесорите, ја загрева водата во систем на етажно греење, пишува Quartz.

Во оваа барака има двајца рудари кои месечно од својата работа заработуваат 430 долари.

Димитри Толмачов  е претприемач кој вели дека луѓето  кои се занимаваат со рударење на битикоини обично прават големи рудници кои ја греат околината. Според него рударењето треба да се прави во приватни куќи за да се искористи топлината.

Тој се надева дека и други ќе тргнат по неговите стапки.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »