Ова е вистинската причина зошто батеријата на вашиот телефон толку брзо се празни (фото) - Македонија Денес

Ова е вистинската причина зошто батеријата на вашиот телефон толку брзо се празни (фото)

Опомена!!!

Батеријата на телефонот ви се празни брзо и не знаете што треба да правите и каде грешите?Еве неколку корисни совети!

9 д 10 луѓе би се сложиле дека мобилните телефони се еден од најкорисните изуми на луѓето. Ние едноставно не можеме да ги замислиме нашите животи без нив.

Изгледа невозможно, зарем не? И кога батеријата на телефонот ќе опадне на половина, ситуацијата станува уште полоша. Но, постојат добри причини зошто тоа се случува.

батеријата

Дали често го полните телефонот?Дали го полните преку ноќ? Дали се правите на исправен начин?

батеријата

Доста е важно да си го поставите овие прашања пред да ја обвините батеријата дека не чини. Факт е дека веројатно не го полните исправно телефонот.

батеријата

Ајде прво да ги разгледаме сите митови кои се по врзани за полнење на телефонот и кои нешта би требало повеќе да не ги правиме.

Полнење на телефонот во мали интервали може да го оштети траењето на батеријата – ова е мит. Треба да го полните телефонот само кога батеријата е при крај – и ова е мит.

За ова постојат цврсти докази. Најпознатата фирма за производство на батерии “Cadex” наведува дека „литиумско – јонска батерија има свое ниво на „стрес“ кое може да се зголеми“.

батеријата

Ако го зголемите со премногу полнења, траењето на батеријата ќе се намали, што ве носи до следниот чекот кое е многу важен.

батеријата

Пред потполно да ви се наполни батеријата, исклучете го мобилот од полначот. Немојте никогаш да го наполните во целост.

батеријата

Ниту е потребно, ниту е пожелно батеријата да се наполнат во целост затоа што високиот напон може да ја преоптовари батеријата која помалку ќе трае. Можете да го наполните во помала количина во редовни временски интервали.

батеријата

Сега знаете како правилно да ја наполните батеријата на телефонот.

Еве зошто не треба да го држите својот мобилен телефон под перница на која спиете (фото)

Image source: wittyfeed.com

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »