Обидете се, ќе се шокирате: Трик со кој во храната ќе го зголемите количеството на витамин Д за 100 пати! - Македонија Денес

Обидете се, ќе се шокирате: Трик со кој во храната ќе го зголемите количеството на витамин Д за 100 пати!

Опомена!!!

Кога оваа намирница ќе ја ставите на сончева светлина, се случува неверојатна реакција!

Витаминот Д е познат по тоа дека штити од многу видови на рак, а воедно е и храна за мозокот, мускулите и коските, а науката открива како во една намирница да го зголемиме витаминот Д за 100 пати.

Наједноставен начин со кој што ќе ја обезбедите препорачаната дневна доза на витамин Д е доколку ги оставите печурките да отстојат на сонце.

Науката докажува дека печурките кои што се одгледуваат на темни места, реагираат на УВ зраците и создаваат антиоксиданс-витамин Д за да се одбранат од сончевата светлина.

Дејството на сонцето на создавањето на витаминот најмногу се зголемува кај шитаке и кај буковката. Инаку денот не мора да биде исклучително топол, важно е да биде светол т.е да има сончеви зраци. Пред да ги консумирате печурките нека отстојат 10-15 часа на сонце.

Внатрешниот дел од печурката, кој е најчесто кафеав, свртете го кон сонцето за најдобар резултат, бидејќи тој е најчувствителен на сонцето.

Лимон, магдонос, сода бикарбона: Рецепт кој го подобрува имунитетот, ги исфрла сите отрови!

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »