Нова технолошка револуција:Научниците направиле уред кој чита мислите на луѓето!(видео) - Македонија Денес

Нова технолошка револуција:Научниците направиле уред кој чита мислите на луѓето!(видео)

Опомена!!!

Научниците и студентите од Технолошкиот институт Масачустес (МИТ) развиле уред кој чита мисли.

“AlterEgo” е прицврстен за брадата на корисникот и препознава нервно – мускулни сигнали кои се испраќаат за време на обликување на зборовите.

-Сакавме да направиме уред кој ги спојува човекот и машината и функционира како продолжение на човечката свест“, се наведува во соопштението.
Објавено е и видео, во кое испитаникот во мислите го прашува уредот колку е часот, или, на пример, со негова помош изведува математички операции.

Во испрашувањето учествувале десет лица, а мисловните упатства во 90 отсто од случаите успешно се реализирани.
Тоа значи дека резултатот е сличен како кај вообичаено говорно управување.

Научниците велат дека потенцијалните на ваквиот уред се значајни, но дека ќе помине уште долго време пред да добијат готов производ. Тие веруваат дека уредот би можел да најде примена и во воена област.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »