Не ги фрлајте старите компјутери, полни се со злато(видео) - Македонија Денес

Не ги фрлајте старите компјутери, полни се со злато(видео)

Опомена!!!

Општо е познато дека електрониката се состои од различни скапоцени метали, вклучувајќи и злато. Токму затоа, тоа е една од причините што луѓето откупуваат компјутери и мобилни телефони и истите ги рециклираат.

Златото не е единствен вреден метал кој се наоѓа во телефоните, и останатите благородни метали се наоѓаат во мали количини, па нивното вадење не е толку профитабилно, но секако е интересно.

Од еден телефон може да се добие 125 милиграми злато.

Во продолжение погледнете ги видеата, од кои ќе видите во кои делoви има злато, а потоа какo истото да го извадите.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »