Кинеско чудо: Воз кој нема шини, поефикасен од автобус, поевтин од трамвај (видео) - Македонија Денес

Кинеско чудо: Воз кој нема шини, поефикасен од автобус, поевтин од трамвај (видео)

Опомена!!!

Долг е 32 метри, се движи на струја, а може да превезе 307 патници.

Во Кина официјално е ставен во употреба воз кој се движи по виртуелни шини. Оди по асфалт, поефикасен е од автобус и чини доста помалку во однос на трамвајскиот систем.

Векот на овој воз е околу 25 години,а по 10 минути полнење може да сообраќа 25 километри.  Возот користи гумени облоги на тркалата и може да досегне максимална брзина од 70 километри на час. Систем на Автономен  брз железнички транспорт (ART) е применет на овој воз, а тоа му овозможува да се движи по траса која ја одредуваат сензори наместо железничките пруги.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »