Ја открија тајната:Еве што успешните луѓе секогаш носат со себе - Македонија Денес

Ја открија тајната:Еве што успешните луѓе секогаш носат со себе

Опомена!!!

Најбогатите и најуспешните луѓе ја открија таната за тоа што секогаш носат со себе. 

Иако запишување се смета за веќе застарена техника, тоа всушност поттикнува развој на идеи. Додека пишувате мозокот анализира и се фокусира на најважното.

Некои од најуспешните бизнисмени користат традиционален организациски трик, каде и  да одат, носат тефтер и молив со себе.

Бил Гејтс и Ричард Бренсон користат тефтери во кои ги запишуваат своите идеи. Со молив и хартија во рака, овие двајца могули полесно  следат и помнат се што ќе им текне во текот на денот.

-Нe знам каде би бил да немам молив  при рака за да ги запишам идеите штом ќе ми дојдат на ум“, открил Бренсон.

тајната

Шерил Сендберг, директорка на оперативните работи на Фејсбук, смета дека тефтерот е нешто како дневен планер. Та во него запишува се што треба да направи, а кога тоа ќе го заврши ја кине таа страна.

Штом нешто ќе ви дојде на ум, запишете го зошто во спротивно веројатно ќе го заборавите.

Со запишувањето информацијата од кусо сеќавање ја „префрламе“ во долгорочно. Идите нагло доаѓаат и исто така брзо исчезнуваат.

Запишување на целите ги засилува: секојдневно потсетување и насочување на човекот му го олеснува и остварувањето.

тајната

Со запишување се остава простор за фокусирањето на енергијата на важни секојдневни работи. Запишувањето го спречува расипувањето на вниманието, енергијата и времето на неважни ситници.

Со запишување на задачите, пописот на намирниците и дневните обврски човекот го растоварува својот мозок, па е насочен на тоа што го прави, знаејќи дека ништо нема да заборави.

Доколку човек има проблем, секогаш е добро да го запишат, како и идеите како тој проблем ќе се реши и на тој начин да го растоварат мозокот и да се дојде до појасна слика на решението.

Со запишувањето се запознаваме самите себе си, а гледајќи наназад на своите белешки човекот може да анализира како го распоредува времето, на што се фокусира и на тој начин едноставно да создаде слика на крајната цел.

Трик со помош на кој ќе научите како за година дена да заштедите три просечни македонски плати

 

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »