Иднината пристигна:Кинеската полиција носи очила кои препознаваат лица!(видео) - Македонија Денес

Иднината пристигна:Кинеската полиција носи очила кои препознаваат лица!(видео)

Опомена!!!

Кинеската полиција почнала да носи очила кои можат да препознаат лица.

Така полицајците со помош на овие очила може да забележат бегалци од правдата и во големи гужви, како што се оние на метро станиците.

Полицајците на градот Џенгџоу први ќе почнат да ги користат овие футуристички очила. Тие содржат софтвер кој ги препознава лицата на минувачите, а со нив доаѓа и таблет на кој полицајците може да ги споредуваат податоците кои веќе ги имаат во база и оние кои ќе ги добијат на теренот.

очила

Очилата може на полицаецот да му откријат име на личноста, ентитет, пол, последно живеалиште, како и дали лицето е на потреница. Со помош на нив веќе се уапсени седум бегалци вмешани во случаи на сообраќајни несреќи и трговија со луѓе и се спречени 26 кражби на идентитет.

Во Кина се повеќе нови технологии, особено од сферата на вештачка интелигенција, се користат за служба на владата.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »