И вие се туширате со ладна вода? Престанете итно! - Македонија Денес

И вие се туширате со ладна вода? Престанете итно!

Опомена!!!

Во пеколно топлите денови кои овој период владеат во нашата земја, сите сакаме ладен туш кој ќе нѐ разлади.

Сепак, експертите ова никогаш нема да ни го препорачаат.

Ладниот туш на топло тело би можел да биде поопасен од високите температури со кои се бориме денес, бидејќи токму поради него полесно би можеле да добиеме топлотен удар.

Ако надвор е многу жешко, телото ќе го зголеми протокот на крв за што повеќе топлина да може да излезе од телото, и токму тогаш засилено се потиме, а површинскиот слој на пот на кожата тогаш го започнува процесот на разладување на телото.

Значи, така самите на себе си помагаме, но студениот туш, природниот процес ќе го збуни, што може да доведе до чувство на исцрпеност, дури и треска и поголем ризик од вистински топлински шок.

Значи, без ладен туш во овие топли денови, или барем ограничете се на потопла вода.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »