Еве зошто некои зрна за пуканки не пукаат?! - Македонија Денес

Еве зошто некои зрна за пуканки не пукаат?!

Опомена!!!

Магазинот Бизнис Инсајдер одговори на прашањето зошто одредени зрна од пченка не пукаат додека правиме пуканки.

– Работата е во тоа што обвивката на зрната од пченката е отпорна на вода– вели Хелен Церски автор на книгата “Storm in a Cup“

–Под оваа обвивка во внатрешноста на зрното има одредена количина на вода и густин, објаснува Церски.

Со загревањето на зрната, водата почнува да испарува. Зрното се шири, се додека во еден момент поради притисокот оваа заштита (кора) не пукне.

Некои зрна од пченката остануваат неиспукани затоа што претходно се пресушени т.е го изгубиле тоа мало количество на вода кое што се наоѓало во нив, а без водата нема како да се создаде притисок за зрното да пукне и да се направи пуканка.

Благи „похувани“ пуканки, крцкави и неодоливи (видео)

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »