Експертите порачаа: Ерата на роботите почнува побрзо од што луѓето очекуваат - Македонија Денес

Експертите порачаа: Ерата на роботите почнува побрзо од што луѓето очекуваат

Опомена!!!

Експертите од областа на роботика предвидуваат дека роботите ќе почнат да ги преземаат работите од луѓето веќе во 2024 година – тогаш роботиката ќе биде посилна во преведување и пишување на школски есеи.

Во текот на 2027 година роботите ќе преземат возење на камиони, во 2031  ќе завладеат со дуќаните, а до средината на векот ќе се измислат писатели – машини, затоа што роботите ќе пишуваат бестселери.

Луѓето  кои ќе бидат во болници во 2053 година ќе ги оперира „Dr.Robot“.

роботи

Научниците проценуваат дека постои 50 отсто веројатност дека вештачката интелигенција ќе ја надмине човечката во следните 45 години, како и дека сите човечки професии ќе станат автоматизирани за 120 години.

Научна анкета спроведена е помеѓу експертите кои се занимаваат со роботи и поставена на веб – сајтот „Arxiv“ (архив.орг), а ја спровеле научниците од Оксфорд и Јејил.

роботи

Во анкетата учествувале 352 експерти.

Резултатите имаат далекусежни општествени последици, предупредува магазинот New Scientist.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »