Екраните на мобилните телефони наскоро ќе може сами да се регенерираат (видео) - Македонија Денес

Екраните на мобилните телефони наскоро ќе може сами да се регенерираат (видео)

Опомена!!!

Истражувачи од Токио откриле нов полимер кој ќе биде во состојба да овозможи екраните на мобилните телефони самостојни да се поправаат и зацелуваат.

Во студија, која е објавена на Универзитет во Токио, новото стакло се нарекува “polyether-thioureas” и ќе може да се обновува така што сопственикот ќе го притисне со рацете стаклото.

телефони

Специјалното стакло било пронајдено случајно, од страна на еден студент, кој помислил дека материјалот ќе се претвори во течност како лепило. На негово изненадување, индивидуалните делови од стаклото се реформирале под температурата на рака, на само 21 Целзиусови степен.

Со новата технологија заштитата на екраните и поправките на екраните на телефоните ќе биде минато. Откритија, какво што е и ова, се чекор напред во приближување на технологијата на мејнстрим корисниците.

Мобилните телефони ќе исчезнат за 4 години, еве што ќе ги замени

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »