Егзотична билка во вашиот прозор - Научете како самите да одгледате калинка од семка (фото упатство) - Македонија Денес

Егзотична билка во вашиот прозор – Научете како самите да одгледате калинка од семка (фото упатство)

Опомена!!!

Во последно време исклучително е популарно во прозор да се одгледуваат егзотични билки. Тоа е затоа што тие имаат атрактивен декоративен изглед и во суштина нивното одгледување не е воопшто тешко.

калинка

Доколку сакате да засадите нешто невообичаено во вашиот дом, ви препорачуваме да почнете со калинка.

Подготвивме за вас едноставно упатство, која ќе ви помогне да ја претворите желбата во реалност.

калинка

Како да одгледате калинка во домот:

За почеток набавете зрела калинка. Излупете ја кората, изедете го, но оставете неколку семки. Нека се сушат 24 часа.

калинка

Потоа семките ставете ги во вода да стојат два дена на температура 20 – 22 степени. Водата менувајте ја на секој 12 часа.

Земете помала саксија и наполнете ја со мешавина од песок и тресет (1:1)

калинка

Навлажнете ги и засадете ги семките на длабочина од 2 сантиметри. Покријте ја саксијата со проѕирна фолија, создавајќи така ефект на стаклена градина. Секој ден вадете ја фолијата на краток период.

калинка

Билката треба да добие доволно количество вода и сончева светлина. Полевајте ја калинката кога земјата ќе почне да се суши.

калинка

Првото стебленце  можете да го очекувате веќе после 7-10 дена.

калинка

Кога ќе се појават првите листови, билката пресадете ја во поголема саксија со стандардна земја.

калинка

 

Калинката ќе процути по 9 месеци. Три  месеци по цутењето, ќе почне да дава плодови.

калинка

Калинката не е тешка за одржување ниту по поглед на услови ниту во поглед на негата.

калинка

фото:google

Рецепт на славниот руски тревар Глубоког открива како да излекувате чир на желудникот за 7 дена

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »