Доколку некогаш сте се прашале, што прави хотелскиот персонал со користените сапуни, еве ви неочекуван одговор! - Македонија Денес

Доколку некогаш сте се прашале, што прави хотелскиот персонал со користените сапуни, еве ви неочекуван одговор!

Опомена!!!
Секогаш кога ќе посетите некој хотел, во тоалетот Ве дочекуваат чисти пешкири и нови сапуни.

Некои работи сепак сакаме да ги носиме со себе и да не користиме од хотелските, но сапунот дефинитивно е нешто што можеме да го искористиме. Но, веројатно ве интересира каде тој сапун завршува откако е користен неколку пати и не е целост потрошен.

Кога директорот на организацијата  Clean the World, Shawn Seipler, посетил неколку хотели, добил идеја како да го искористи вишокот сапуни. Наместо да се фрлаат, можеле да се искористат за спасување на животи.

Неговата идеја е применета во неколку хотели и дала одлични резултати, а процесот е следен.

сапун

Прво, сите чистачки ги собираат сапуните од хотелските соби. Потоа се рециклираат и стерилизираат . Потоа ги праќаат во неразвиените делов од светот за да на луѓето кои живеат во лоши животни услови им се обезбеди хигиена и да им се сочува здравјето.

Голема е разликата миењето со сапун во однос на обично миење. Сапунот отстранува и до 65% повеќе бактерии од миење само со вода, објаснува  Shawn.

Кога малку подобро ќе размислиме за оваа идеја, таа е навистина револуционерна. Споделете ако сметате дека сите хотели би требале да имаат ваква пракса.
Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »