Дали некогаш сте се прашале зошто патничките авиони речиси секогаш се со бела боја? - Македонија Денес

Дали некогаш сте се прашале зошто патничките авиони речиси секогаш се со бела боја?

Опомена!!!

Дали некогаш сте се запрашале зошто патничките авиони најчесто се бели? Весникот „Сан“ наведува неколку главни причини:

На белата боја најлесно се воочуваат пукнатини, капење на масло или други проблеми кои може да се јават на авионот, со што се овозможува што побрзо отстранување на каков било дефект.

авион
Белата боја рефлектира светлина и топлина , така што е најдобра за спречување на преголемо загревање на металот на авионот. Во случај на судир или турбулентно време, белата боја е највпечатлива и не бледнее.

Бојадисувањето на авионот е долга и сложена работа. За да се бојадиса еден авион потребни се помеѓу два дена и две недели, во зависност буџетот со кој се располага.

Чист луксуз!Погледнете како изгледа најскапиот приватен авион на светот (видео)

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »