Анализа: Ајфеловата кула е највредниот европски споменик - Македонија Денес

Анализа: Ајфеловата кула е највредниот европски споменик

Опомена!!!

Според најновите истражувања, вредноста на Ајфеловата кула во Париз е проценета на 435 милијарди евра, што ја прави највреден споменик во Европа.

Ајфеловата кула

Вредноста  на славната кула за шест пати поголема од нејзиниот најблизок ривал на листата – римскиот Колосеум, кој е проценет на 91 милијарда евера.

Ајфеловата кула

Највредниот британски споменик е лондонскиот „Тауер“ со 7,5 милијарди евра, додека „Стоунхенџ“ се најде на седмото место со 10,5 милијарди евра.

Ајфеловата кула

 

Истражувањето на пазарната комора на италијанскиот регион Монџа и Бријанца е засновано на „имиџот, брендот и видливоста“ на споменикот. Во студијата се ставени десет различни параметри, кои ги изнеле разни организации за анализа и статистика.

Ајфеловата кула

Во опфатените критериуми спаѓа и „туристичкиот индекс“, според кој се зема во предвид „економска вредност а локацијата, познатоста на споменикот, прилив на посетителите на територијата и споменикот“, како и  индекс на „економска привлечност“ во кој спаѓаат и фактори како што се бројот на создадени работни места и извозна вредност.

Ајфеловата кула

На листата на славни европски споменици се наоѓаат уште и катедралата „Дуомо“ во Милан, чија вредност е проценета на 82 милијарди евра, како и мадридскиот музеј „Прадо“ (58 милијарди евра).

Анализа: Што се можете да купите со битикоини?

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »