Алибаба ќе стане петтата светска сила, уште сега е поголема од Шведска и Норвешка:Еве колку ќе заработува - Македонија Денес

Алибаба ќе стане петтата светска сила, уште сега е поголема од Шведска и Норвешка:Еве колку ќе заработува

Опомена!!!
Основачот на кинескиот гигант Алибаба Џек Ма убеден е дека компанијата до 2036 година ќе стане пета сила во светската економија.

Алибаба веќе сега економски е посилна од Шведска, Полска, Иран, Норвешка и Австрија. Моментално, Алибаба е 22 на списокот на најголемите економии на светот, веднаш зад Аргентина.

Алибаба

-Доколку компанијата може да услужи две милијарди потрошувачи, тоа е една третина од вкупното население. Ако може да создаде 100 милиони работни места, тое е веројатно повеќе од што поголем број влади може да го постигне. Ако може да ги поддржи своите бизниси со 10 милиони…тоа се вика економија“, кажал Ма.

Алибаба сака да заработи илјада милијарди долари до 2020 година и така стане 16 – та економија на светот, поголема од Турција или Саудиска Арабија на пример.

Алибаба

Со тоа темпо, во 2036 година компанијата би била помеѓу првите пет економии, веднаш зад САД, Кина, ЕУ и Јапонија, смета Ма.

До тогаш би требало да отворат и 100 милиони работни места, додал.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »