Ако мислите дека сиромаштијата се мери со пари, грешите: Оваа приказна ќе ви ги отвори очите! - Македонија Денес

Ако мислите дека сиромаштијата се мери со пари, грешите: Оваа приказна ќе ви ги отвори очите!

Опомена!!!

Ако постојано се жалите дека немате пари и се чувствувате како да сте сиромашни, застанете за момент и запрашајте се повторно по читањето на оваа приказна.

Затоа што навистина не е се до парите и конечно е време некои од нас да го сфатат ова и да го применат на својот живот.

Сиромавиот човек го прашал мудриот: “Зошто сум толку сиромашен?”
Мудриот: “Не си научил да даваш.”
Сиромавиот: “Како можам да давам кога немам ништо?”
Мудриот: “Имаш неколку работи:
ЛИЦЕ со кое можеш да дадеш насмевка,
УСТА со која можеш да дадеш мудрост и утеха на другите,
СРЦЕ кое можеш да го отвориш за другите,
ОЧИ со кои можеш да го гледаш доброто во другите,
ТЕЛО кое можеш да го употребиш да им помогнеш на другите.

Ти всушност, воопшто, не си сиромашен,

Сиромаштијата во духот е вистинска сиромаштија! “

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »