3Д печатар од сега може да печати човечка кожа (видео) - Македонија Денес

3Д печатар од сега може да печати човечка кожа (видео)

Опомена!!!

Шпанските научници креирале 3Д печатар кој може да произведе човечка кожа, која би можела да се корист во тестирање на лековите наместо животните, но и во трансплантации.

Тие наведуваат дека направиле прототип на 3Д принтер кој може да печат функционална човечка кожа, што би можело да има драматично влијание на животите на бројни луѓе.

печатар

Таквата кожа би можела да се користи во трансплантации, но и како алтернатива на тестирање животните.

печатар
Нивниот биопечатар како „тонер“ ги користи човечките ќелии и други биолошки состојки за да репродуцира природна структура на кожата, која вклучува надворешен слој на епидермот и подлабокиот слој дерма. Тие состојки се полагаат на биоактивна подлога и кожата мое да репродуцира сопствени колагени, односно таа кожа е живот ткиво кое би можело да има различни примени.

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »