10 причини зошто морате да ја посетите Лапонија(фото) - Македонија Денес

10 причини зошто морате да ја посетите Лапонија(фото)

Опомена!!!

Лапонија или Лаппанд (фински и севернолапонски: Lappi, шведски Lappland) е најголемиот и најсеверниот регион во Финска. Општините во него се здружени во регионален совет. Се граничи со Северна Остроботнија на југ, Ботнискиот Залив, окрузите Норботен (Шведска), Финмарк и Тромс (Норвешка) како и со Мурманската област во Русија.

Оваа година Финска, поточно Лапонија е апсолутен хит како зимска дестинација, оваа зимска магија морате да ја доживеете барем еднаш во животот. Овој магичен дел од светот е познат како родно место на Дедо Мраз.

Лапонија е идеално место за посета во зима поради тоа што е најсеверна точка во Европа. Област на неверојатна, недопрена природа со мирни езера, бујни зимзелени шуми и планини кои овој период од годината ги прекрива дебел снежен слој и ја претвора Лапонија во чудесна зимска земја

Позната е како простор на кој поларниот круг на Арктикот ги сече најсеверните делови на овој дел на Европа, како земја на ирваси и поларни мечки… Земја на белите ноќи и арктичките магични неба – Аурори.

Топ 10 места кои задолжително треба да ги посетите
1. Арктикум
2. Селото на Дедо Мраз
3. Поштата на Дедо Мраз
4. Црквата во Рованиеми
5. Музејот на Лапонија
6. Јоулукка Селото на Џуџињата
7. Паркот на Дедо Мраз
8. Научниот Музеј
9. Шумскиот Музеј
10. Сафари во Лапонија

Погледнете ги сликите и имате уште многу причини зошто да ја посетите Лапонија – секоја слика 1000 зборови.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Опомена!!!

Поврзани вести

Translate »