недела, 22 јануари 2017
мкденес / Иновации / Екологија и енергетика

Екологија и енергетика

Кула која ќе ја складира сончевата енергија за потребите на станарите (фото)

кула

Smartgreen Tower е еколошки прифатлива кула која што ќе го складира вишокот на енергија создадена од сонцето со помош на посебен акумулатор дизајниран специјално за овој проект. Се работи за проект на архитектонското студио Frey Architekten, кое што заедно со компанијата Siemens и Институтот за соларна енергија Фраунховер, развило акумулатор за складирање …

повеќе... »

HARVEST – уред од пет долари што создава чиста енергија (видео)

енергија

Тринаесетгодишната Маанса Менду од САД, создаде иновативен уред, под името HARVEST, којшто сончевата енергија, ветрот и дождот ги претвора во обновлива енергија, пишува Inhabitat. Инспирацијата за овој уред ја добила на патување во Индија, каде што забележала голем број луѓе кои живеат без вода или струја. HARVEST користи соларни ќелии …

повеќе... »

Уред за рециклирање која ја претвора вашата храна во природно ѓубриво (видео)

рециклирање

Zera е рециклатор за храна кој е дизајниран да го искористи максимумот од храната во вашиот дом. Оваа машина ги претвора вашите остатоци од оброкот во природно ѓубриво за вашиот двор. Просечното американско семејство фрла отприлика 180 килограми храна секоја година. Овој смет зафаќа отприлика 20 проценти од просторот во …

повеќе... »

Шумите ќе ни бидат благодарни: На новиот вид хартија може да се печати и до 40 пати

хартија

Дури и во денешното дигитално време, светот се уште зависи од хартијата, од која повеќе завршува на отпад или во центрите за рециклирање. Со цел да се намали количината на таквиот отпад, научниците развиле евтин, еколошки начин на изработка на печатените материјали на хартија на која може да се почати …

повеќе... »
Translate »