недела, 22 јануари 2017
мкденес / Бизнис вести / Европска унија

Европска унија

Глобалниот индекс за состојбата на животната средина ги прогласи петте најеколошки држави

Според Глобалниот индекс за состојбата на животната средина (EPI) ова се петте најеколошки држави во светот: 1. Финска – индекс 90,68% Финска е меѓу најзелените земји во Европа, и има сериозни достигнувања во областа на спречување на климатските промени и енергетиката. 2. Исланд – индекс 90,51% Уникатната геологија на оддалечениот остров …

повеќе... »

Фејсбук планира да изгради центар за податоци во периферијата на данскиот град Одензе

Фејсбук

Социјалната мрежа Фејсбук во октомври купи место крај данскиот град Одензе, но тогаш не ја откри целта на купувањето. Изградбата на центарот ќе чини околу 100 милиони долари и ќе обезбеди 150 работни места, кога ќе почне да дејствува. Тоа е само третиот центар за податоци, кој компанијата го гради …

повеќе... »

Европскиот парламент преку бројки и факти

Овие информации објавени од Европскиот Сервис за Парламентарно Истражување, се дизајнирани за да обезбедат неколку главни факти и бројки за Европскиот Парламент, како во денешните така и во претходните мандати откако директните избори за првпат се појавија во јуни 1979 г. Информациите ни го претставуваат следното: детално разгледан составот на Европскиот …

повеќе... »

15 интересни факти за Европа: Дали знаете дека во Берлин има повеќе продавачи на донер отколку во Истанбул?

Европа

Сосема е веројатно дека овие 15 интересни факти за Европа можеби и не ги знаете. 15. Италијанците не пијат капучино после 11 часот. 14. Во Берлин има повеќе продавачи на донер отколку во Истанбул. 13. Најпосетеното место во Европа е Дизниленд во Париз. 12. Тоалетот на врвот Mont Blanc е …

повеќе... »

Париз ќе потроши 300 милиони евра во следните 15 години за реновирање на Ајфеловата кула

Париз

Градот Париз ќе потроши 300 милиони евра во следните 15 години за реновирање на Ајфеловата кула. Градските власти објавија дека буџетот наменет за обнова симболот на градот е зголемен за 45%. Претходно, годишниот трошок беше 13,7 милиони евра, а сега владата ќе троши 20 милиони евра годишно. Бидејќи градот е …

повеќе... »

Сите возови во Холандија веќе се придвижуваат со енергија, која се произведува од ветерници

холандија

Од почетокот на годината сите возови во Холандија веќе се придвижуваат со енергија, која се произведува од ветерници. Планот предвидувал сите возови да започнат да се придвужуваат на почетокот на 2018 година, но железничките компании во земјата успеале да ја остварат промената една година порано. Во 2016 година, 75% од …

повеќе... »

Словенците кој го направија мачорот по кој полуди светот, станаа најбогати на Балканот

апликација

Најбогатите Словенци брачната двојка Иза и Само Логин, го продале својот удел во компанијата Outfit 7 која е заслужна за планетарната хит апликација Talking Tom. Словенците својот удел во компанијата го продале на Кинези за милијарда евра. Брачната двојка Логин својот удел го продале на кинеската компанија „Zhejiang Jinke Entertainment …

повеќе... »

Дронови-курири ќе разнесуваат пратки во Швајцарија

дронови

Три компании се здружија во проектот за набавка на стоки со дронови во Швајцарија. Swiss Post, Swiss WorldCargo и Matternet (производители на дронови од САД) и планираат во текот на летото да доставуваат пратки со беспилотни летала. Се очекува по тестирањата, компаниите и регулаторите да одлучат дали е остварлива идејата …

повеќе... »

Финска стана првата земја во Европа, која и на невработените ќе им дава минимален износ на плата, по 560 евра месечно

евра

Финска стана првата земја во Европа, која и на невработените ќе им дава минимален износ на плата, по 560 евра месечно. Тоа е дел од експерименталната социјална програма, која почна на 1 јануари заради намалување на државната бирократија и сиромаштијата, а за зголемување на вработувањето. Оли Кангас од владината агенција …

повеќе... »

Малото место Брумен во Холандија доби светлечки пешачки премин

пешачки премин

Малото место Брумен во Холандија доби светлечки пешачки премин којшто ги осветлува пешаците ноќе. Панелите светат и дење и ноќе и не им пречат на возачите, а со осветлувањето на пешаците се зголемува нивната безбедност. ешачкиот премин е дизајн на холандското студио Lighted Zebra Crossing и на крајот на минатиот …

повеќе... »
Translate »